Liceul Teoretic Petru Maior Gherla a sarbatorit si în acest an, intre 4 si 10 octombrie, Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic, o sărbătoare internațională a științei și tehnologiei, ce are loc în România și peste tot în lume. Activitățile desfășurate în acest an au fost adaptate situației actuale datorate COVID19 fără a ne pune în pericol sănătatea

 

Tema dezbătută anul acesta"Sateliţiiîmbunătăţescviaţa", anunţată de Asociaţia Mondială a Spaţiului, urmăreşte încurajarea elevilor şi a publicului să se informeze despre utilităţilesateliţilor, mai ales despre numeroasele moduri  prin care acestiaîmbunătăţescviaţa pe Pământ.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat în 1999 că Săptămâna Mondială a Spațiului va avea loc în fiecare an în aceeași perioadă: 4 – 10 octombrie, aceste date marcând două evenimente: 4 octombrie 1957 — lansarea primului satelit realizat de om, Sputnik 1, deschizând astfel calea spre explorarea spaţiuluişi 10 octombrie 1967 — Semnarea Tratatului privind principiile care guvernează activităţile statelor în domeniul explorării şi utilizării pașnice a spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a celorlalte corpuri cerești. Evenimentul Săptămâna Mondială a Spațiului este coordonat la nivel global de către Organizația Națiunilor Unite, cu sprijinul World SpaceWeek Association (WSWA).În România, promotorul campanieieste Agenția Spațială Română (ROSA).

Elevii au participat în acest an cu proiecte individuale (machete, desene, postere, scurte filme, prezentări), pe care le-au trimis în format digital. Tema Satelitii -porti spre cunoastere , a fost foarte generoasa si s-a bucurat de interesul tuturor participantilor.  Lucrările realizate au menirea de a atrage atenția asupra contribuţiilorştiinţeispaţialeşi ale tehnologiei la îmbunătăţireacondiţiei umane.

În activitățile lor elevii au fost sprijiniți deprof. Delia Rusu, Buzan Maria, Fort Florin