c_300_200_16777215_0_0_images_imagini_petruMaior00.jpg

    Invatamantul liceal din Gherla isi are inceputurile in 1894, an in care Gimnaziul Armenesc a fost transformat in Liceu de Stat Maghiar, prin contractual semnat la 23 iulie 1894 intre conducerea orasului Gherla si Ministerul Instructiunii din Budapesta.
    Liceul de Stat Maghiar si-a inceput activitatea in noua cladire (actualul edificiu al liceului nostrum), terminate in perioada 1896-1897, in anul scolar 1897/1898. Unirea Transilvaniei cu Romania la 1 Decembrie 1918 a creat un climat favorabil dezvoltarii si diversificarii invatamantului romanesc. Imediat dupa Unire, in Cluj, Turda, Dej si Gherla au fost deschise licee cu limba de predare romana. Liceul “Petru Maior” din Gherla isi incepe activitatea in 10 octombrie 1919, in cladirea Liceului de Stat Maghiar, avand ca director pe prof. Dr. Emil Precup. Pana in anul 1938/1939 liceul a functionat cu 8 clase. Incepand cu acest an scolar a fost redus la gimnaziu , infiintandu-se in locul sau, Liceul Comercial de Baieti.
    Un moment de neuitat in viata institutiei noastre a fost omagierea, in 10 mai 1929, a unui deceniu de la “unirea tuturor romanilor”, eveniment marcat prin plantarea unui stejar in curtea liceului, consacrat prin serviciu religios “in rangul Arborelui Unirii”, simbolul unitatii neamului romanesc “unit pe vecie in hotarele sale entice”.
    Un alt moment de neuitat in evolutia prestigioasei noastre institutii a fost dezvelirea bustului lui Petru Maior, patronul spiritual al liceului, in ziua de 3 mai 1936. Acesta a fost executat din bronz de sculptorul Ion Pantazi din Bucuresti si asezat pe soclu construit de maestrul Isidor Balog din Gherla.
    In vara anului 1940, N-E Transilvaniei a fost smuls din trupul tarii printr-o decizie arbitrara a puterilor fasciste si cedat Ungariei horthyste. In noul context istoric, Liceul “Petru Maior” a devenit liceu de stat cu limba de predare maghiara, incepandu-si activitatea, in acest format, la 24 septembrie 1940. Din luna mrtie 1943 si pana la retragerea trupelor horthyste din Gherla, etajul al II-lea al cladirii a fost transformat in spital military, in timp ce etajul I si parter continuau cursurile. Dupa eliberarea Gherlei, la 15 octombrie 1944, liceul reintra in posesia statului roman, deschizandu-si cursurile 5 zile mai tarziu in conditii extreme de dificile cauzate de starea cladirii, partial distrusa de bombardamente, si de lipsa cadrelor didactice calificate.


Edificiul liceului


    Este o constructie monumental realizata in stil neoclassicist, cu doua etaje si o fatada de 53,78 metrii. Spre curte, in continuarea extremitatiilor fatadei, cladirea se prelungeste cu doua corpuri astfel: Corpul A cuprinde Biblioteca, Arhiva, Muzeul, Cabinetul Psihologic si doua Sali de clasa; Corpul B cuprinde Cabinetul medical si doua Sali de clasa.
    Sala de sport a liceului cu o suprafata de 220 m2 inchide curtea interioara, spatiu de recreatie cu o suprafata de 1140 m2. In spetele acesteia se afla o alta curte si un teren sportive recent modernizat.


Articole din aceeasi categorie